Nume:

Prenume:

Adresa e-mail:

Mesajul tău:

Cod antispam:

captcha

*Atenție, toate câmpurile sunt obligatorii.


Ortopedie-Pediatrica

Ortopedie-Pediatrica

Medici Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Duminică
Dr. Manole Gabriel 14:00 – 17:00 14:00 – 17:00 - - - - -

Despre ortopedia pediatrica


Pe masura ce copiii trec de la stadiul de nou-nascut la cel de copil care isi tine capul, sta in fund, se rostogoleste sau merge de’a busilea, face primii pasi timizi, parintii isi pun intrebari: de ce are picioarele cracanate, de ce sunt in x, de ce calca in afara sau in interior cu un picior, ce ar trebui sa fac ca sa previn aparitia deformarilor picioarelor, are voie copilul meu in premergator?

Deasemenea multi parinti se intreaba, atunci cand copilul a suferit o fractura, daca tratamentul aplicat este corect si daca se poate face ceva pentr ua proteja copilul in viitor.

Ortopedia pediatrica este specializarea care raspunde la aceste intrebari, si mai mult decat atat, ortopedul de copii urmareste pacientul pe masura ce acesta creste, stabilind impreuna cu parintii ce incaltaminte ar trebui sa poarte sau conduita in prvinta sportului pe care ar putea sa-l practice copilul. Aceasta surpaspecializare s-a desprins din specialitatea chirurgie-ortopedie pediatrica, din necesitatea de a ne ocupa cu atentie de o paleta vasta de afectiuni.

Iata cateva dintre acestea: tulburari de mers, scolioaza si alte deformari ale coloanei, picior stramb tal valg/varus equin/scobit, picior plat(platfus), torticolis, inegalitati ale picioarelor, deformari dupa fracturi, displazie de sold, luxatie de sold, maladie legg-calve-perthes, epfizioliza, luxatie recidivanta de rotula, tetrapareza spastica, parapareza spastica, fracturi, entorse.

Si pentru ca ati ajuns pana aici va ofer primele sfaturi:

1. Toti copii trebuie sa faca o ecografie de sold dupa nastere. Aceasta conduita se practica in tari precum Austria, Franta, germania, Anglia etc… si vine din faptul ca ecografia de sold este neinvaziva (nu iradiaza precum radiografia) si indiferent de costuri acestea sunt mult mai mici decat cele pentru a trata o displazie sau luxatie de sold si depistarea la varsta mica (pana in 3luni) duce la aproape 100% succes al tratamentului. Cu alte cuvinte e mai bine sa previi decat sa tratezi.

2. Nici un copil nu trebuie sa mearga in premergator. Acesta nu face decat sa suprasolicite niste articulatii care in acel moment nu sunt pregatite sa sustina greutatea corpului. Si aici luam modelul celor mai avansati: in SUA, premergatorul este interzis la vanzare.


Dr. Dorin Rosca
Medic Specialist ortopedie-traumatologie
Supraspecializare in ortopedie copii